dimecres, 10 d’octubre del 2012

De la pell de Barrabàs



M'ha enviat aquest article el meu vell amic Claudi, amic de més de mitja vida en qui es fonen i confonen  qualitats que es pretenen contradictòries com són ser empresari, d'esquerres, catalanista i faller. Podeu albirar algunes de les idees que li bullen al cap en el seu bloc sobre les falles, Foc d'encenalls.
Parle d'ell, perquè m'ho estime més que parlar de l'autor de l'article, el periodista Juancho Armas Marcelo, a qui no conec personalment i espere que siga per molts anys.
L'amic Juantxo escriu un article dedicat a glossar les excel·lències d'un nou enfrontament Barça-Madrid, en el qual desplega l'habitual retòrica buida de tots aquells que s'entesten a veure en el futbol una mena de poesia del moviment i en aquests "partits del segle" ,que darrerament es disputen tres o quatre voltes a l'any, algun tipus de batalla final, després de la qual res tornarà a ser igual. També deixa ben a les clares la seua inclinació futbolera amb una hermosa antonomàsia dedicada al Real Madrid: "El blanco por excelencia o la excelencia del blanco" que recorda el famós "Tanto monta, monta tanto" d'Isabel i Fernando, però retocat per a un anunci de detergent.

Però abans de fer tot açò el "sinyó" Armas (tomar?) aprofita per apuntar un detall que val un imperi (el romà) i que convida a reflexionar sobre la història i la catalanitat. Afirma (sembla que sense por de fer el ridícul, perquè si hi ha ironia jo no l'he percebuda, potser sóc una miqueta curt), afirma,o millor suggereix, que els catalans són els responsables de la mort de Jesucrist i que ,després de matar-lo, es jugaren la seua túnica als daus, fent honor al seu conegut amor per la pela. Només li ha faltat dir que a més de catalans, eren jueus. No diu res, tampoc, sobre si el diluvi universal o les set plagues d'Egipte foren causades pels catalans i per la seua negativa a fer un primerenc transvasament de l'Ebre.

L'article no deixa de ser d'un rigor incontrovertible, de fet, la font principal d'informació sembla que és la pel·lícula "La Túnica Sagrada", protagonitzada per Victor Mature, del qual tampoc transcendeix si era català o no.
- Víctor, vés a vore on amaguem la túnica que no la troben els catalans...
Però clar, no estem parlant d'un article acadèmic, en què hem d'argumentar i contrastar informacions perquè resulten versemblants. Ací es tracta d'amollar idees segons com ragen, com si estiguérem de tertúlia al bar amb els amics. És per això que Juantxo aconsegueix eixe to distés d'aquest tipus de reunions i ,com que és gat vell, tria dos temes  clàssics, dels que  no fallen mai: el futbol i l'anticatalanisme. Una aposta segura.

Algunes persones de vocació laïcista, agnòstics o simplement ateus podrien veure en el crim de Jesucrist,  tot i considerar la seua mort un crim execrable, un homicidi més dels incalculables que s'han comés al llarg de la història. I inclús algú podria fins i tot considerar més de quatre o de quaranta guerres, genocidis, represàlies i exterminis programats diversos com a successos més greus. Però tampoc no podem demanar-li a qui ha estat educat en el nacionalcatolicisme que entenga que l'extermini de milers o de milions de persones és un assumpte més gros que l'assassinat d'un individu per molt que diga que és el fill de Déu. Sent aquesta última una qüestió encara per demostrar i l'execució de Jesucrist un fet sense el qual no sabem com li hauria marxat el negoci a l'església catòlica.

He deixat per al final l'aspecte que més m'ha agradat (gràcies, Claudi, per l'article). En Juantxo Armas considera catalans als qui vivien a la Tarraconense durant l'època romana. Bé, què hi puc dir? He llegit llibres d'història en què als musulmans que vivien al lloc que després seria el Regne de València se'ls considerava valencians, i molts haureu sentit dir contestans als alacantins en alguna ocasió. Però no sé si hi estic massa d'acord. ¿Vosaltres consideraríeu un indi mahicà com a un novaiorqués? La meua idea de novaiorqués té més a vore amb les pintes i les pel·lícules de Woody Allen o d'Spike Lee. Un poble o una nació no és tan sols un grup de gent nascuda en un mateix territori. És una suma de factors identitaris com llengua, cultura, història, religió... Tot un seguit d'experiències comunes. No descobriré jo ara la coca de dacsa; sobre aquest tema s'ha escrit i encara s'escriu més inclús del que aconsellaria el sentit comú i les ganes de solucionar les coses per una via pacífica.
Siga com siga, si Juantxo diu que eren catalans, no li faré jo la contra. Però si posem per cas que ho eren, no massa lluny de Tarraco, ben segur que hi havia castellans dient com de roïns i de separatistes són els catalans. D'això ja fa dos mil anys, jo crec que després de tants anys (que no tenen per què ser dos mil, són, de fet, molts menys) de suportar mútues recriminacions i retrets (en el millor dels casos) i davant l'evidència que la situació no millorarà mai, potser és hora de nadar sense carabasses. El temps dirà qui feia de carabassa i qui necessitarà agarrar-se de l'escaleta.

4 comentaris:

  1. Efectivament, tens raó. Ja ho deia un personatge d'una pel·li del Bigas Luna: Collons, que som romans!!! Jo sempre els ho dic als alumnes, per evitar dir "som llatins", que per a ells significaria que anem amb gorra, pantalons cinc talles més grans, ens agrada el reggaetó, fem estranys gests amb les mans quan ens saludem i volem matar eixe fill de puta que ens ha mirat malament. Per a aquest home, que pertany a la colla més tòtila de quantes hi ha sobre la terra (tertulià) la catalanitat és més que una qualitat geogràfica un estat de l'ànima no precisament guarnit amb les millors qualitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recorde l'escena. Eren castellers, el pare i el fill. Era "La Teta y la Luna"?
      Les opinions, a banda de ser com el cul, que cada u té el seu, són com els refranys, sempre hi ha una que diu el contrari. Jo, al Juantxo, el sotmetria a una lectura intensiva de Francesc Pujols(que supose que coneixeràs). Especialment l'escrit titulat "La dominació catalana". La diferència és que en Pujols es percep una fina ironia que en el sinyó Armas no detecte.
      Et deixe l'enllaç, per si un cas.
      http://webs.racocatala.cat/filosofia/pujols/pujols03.htm

      Elimina
  2. Gràcies amic per la dedicàtoria i la recomanació. T'estime i m'ho passe pipa amb el teu bloc, ets un gran de la disciplina. Per cert, aquests catalans no es conformen amb furtar-nos la paella i dius que m'han furtat també el nom del bloc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. "No empecemos a chuparnos las pollas".
      Senyor Lobo

      És veritat. Hi ha un altre "Foc d'encenalls". Crec que existeix des de 2008, però eixe és un detall sense importància. Mos l'han furtat i prou.Ara que nosaltres sí que els hem fotut bé: els furtem la llengua i li canviem el nom. Ara que vinguen i diguen que és seua.
      Una abraçada companyó.

      Elimina